Här hittar du länkar till uppslagsverk, språklexikon, ordböcker och kartor, tidningar och olika ämnesguider, till fakta om bokbransch och bibliotek, till skönlitterära författare och deras verk. Och
du kan köpa din bok på Bok & Media Shop.

     

     Innehåll:

Start
Encyklopedier
Uppslagsverk
Skönlitteratur
Böcker Tidningar
Språklexikon
Kartor
Adress Telefon
Tid
Förlagsordlista eng/sv
Bok & Media Shop

 

  <<Till startsidan

 Kontakta oss>>

Böcker Tidningar


LEXIKON, MED 
SNABBA SVAR:
- NE och NE:s ordbok
- Sv.akademiens ordlista
- Wikipedia
- Store norske
- Store danske
- Britannica

ÖVERSÄTT MED
-
Google
-
Nordisk ordbok
-
Norstedts ordbok
- Synonym eng/sv/eng
- Internet Explorer

LÅNA EN E-BOK!
De här biblioteken lånar ut e-böcker via nätet. Titlar.

EBRARY.COM
Få tillgång till mer än 20000 e-böcker via nätet!

FRÅGA BIBLIOTEKET
Här kan du ställa frågor till en bibliotekarie. Eller bokla en bibliotekarie på Kungl. Biblioteket.

ANTIKVARIAT
Sök på ett 90-tal antikvariat.

BIBLIOTEK.SE
Sök samtidigt på många bibliotek.

SÖK nyheter. Samtidigt i
DN, Svd, Expressen,
Aftonbladet och 50 andra
media.

EGEN AGENT
Vill du ha bevakning av ditt favoritämne i ett stort antal tidningar? Beställ tillfälligt abonnemang för 195 kr hos Mediearkivet.

DIALEKTER
Lyssna på svenska dialekter här.

DATABASER
Bibliotek erbjuder ofta sökning gratis.

AVIGSIDAN
Det mesta som står här är fel. Men roligt.
www.avigsidan.com

 

Söka ord: Tryck Ctrl+f. På Mac Command+f.

ADLIBRIS
Sveriges största nätbokhandel som, enligt egen uppgift, säljer  svensk och engelsk fack- och skönlitteratur till 30-50% reducerade priser jämfört med den ordinarie handeln.  Adlibris har även utvecklat försäljningen av e-böcker.
http://www.adlibris.se

AKADEMIBOKHANDELN
Sveriges största bokhandel.
http://www.akademibokhandeln.se/

AMAZON
Amazon finns i flera olika länder. Med hänsyn till fraktkostnader och leveranstider är den engelska Amazon.co.uk ofta den mest lämpliga för svenska kunder som söker engelskspråkig litteratur. Men ändå är det en god idé att besöka Amazon.com i USA för att få värdefull information.

Amazon är världens största online-bokhandel som erbjuder sina flera tiotals miljoner kunder en oöverträffad service. Här finns bilder på omslag, recensioner, sammanfattningar av innehåll och hela index att läsa gratis samtidigt som man erbjuds samma titel i form av audio-böcker och e-böcker.

Amazons e-bokläsare Kindle är sedan flera år mycket framgångsrik. Den har sålt i stort antal i USA och fungerar även i Sverige
sedan hösten 2009 men hade då inte några svenskspråkiga böcker att erbjuda. Den är energisnål och har en mycket läsvänlig svart/vit skärm. Kindle är kopplad till mobiltelefonnätet, det tar bara sekunder att köpa en bok och få den levererad. Förutom e-böcker kan Kindleanvändarna t.ex. läsa tidningar och uppslagsverket Wikipedia. Programformaten som kan användas är Amazons eget format samt Mobipocket, html, text och pdf. Kindle är låst till Amazons betaltjänst.

Med tjänsten Search Inside the Book kan man, efter att ha registrerat sig som kund, söka i fulltext i hundratusentals böcker i Amazons sortiment vilket ger fri tillgång till flera miljoner indexerade boksidor från cirka 200 förlag.

När man söker en viss titel hos Amazon blir man även erbjuden begagnade exemplar till reducerade priser. Man får se listor med andra titlar av samma författare och listor med andra böcker som har köpts av de kunder som också har köpt den bok som man själv är intresserad av.

Amazon har ett utvecklat program för återförsäljare. Den som driver en webbplats inom ett visst ämnesområde kan lätt skapa en "skräddarsydd" internetbokhandel med ett anpassat urval av böcker i samarbete med Amazon. Man erhåller upp till 15% i ersättning för de bokköp som på detta sätt länkas vidare till Amazon. Amazon.com har också ett öppet forum där olika återförsäljare kan mötas och utbyta erfarenheter. Amazon har idag ett brett sortiment, från dvd till hemelektronik och många andra varugrupper.
http://www.amazon.co.uk

http://www.amazon.com

ANTIKVARIAT
Ett 90-tal antikvariat på den gemensamma webbplatsen Antikvariska böcker i Skandinavien erbjuder en miljon titlar. Du kan beställa böcker på din hemort eller få dem levererade via posten från något fjärran beläget antikvariat.
http://www.antikvariat.net

AUDIBLE – DIGITALA BÖCKER I MP3-FORMAT
Ljudböcker har fått en egen digital bokhandel, amerikanska Audible. Där kan man välja mellan flera tiotusentals digitala romaner och faktaböcker. Man kan också teckna sig för prenumerationer av tidningar som New York Times eller köpa kända tal och föreläsningar.
http://www.audible.com

BARNENS BIBLIOTEK
Toppenbibliotek för barn. Här kan du få och dela med dig av boktips, skicka in egna berättelser eller dikter och du kan lyssna på böcker.
http://www.barnensbibliotek.se/

BARNES AND NOBLE
En av USA:s största bokhandlare. Hos Barnes & Noble får du hjälp av en Book Browser att hitta i den amerikanska bokdjungeln genom att söka i olika genrer.
http://www.barnesandnoble.com/bookbrowser

BBC NEWS ONLINE
Kvalificerat mediearkiv.
http://www.bbc.co.uk

BIBLIOTEK.SE
En ny gemensam nätresurs för sökning på landets bibliotek. Böcker, kartor, skivor, musiktryck, videokassetter, ljudböcker, talböcker, punktskriftsböcker, tidningar, tidskrifter. Man får veta vilka bibliotek som har den titel man söker efter. Däremot går det inte att beställa, det gör man via sitt bibliotek.
http://www.bibliotek.se

BIBLIOTEKEN.FI
Finlands biblioteksportal samlar information om finländska och utländska biblioteksresurser och publicerar på finska, svenska och engelska. Källa: Referensbiblioteket.
http://www.biblioteken.fi/sv-FI/

BIBLIOTEKSTERMER
Bibliotekstermer på svenska och engelska.
http://www.ub.uu.se/bibliotekstermer/

BOKBÖRSEN
Mötesplatsen där antikvariat, bokhandlar, förlag, bibliotek, studenter och andra privatpersoner köper och säljer förlagsnya och antikvariska böcker utan mellanhänder.
http://www.bokborsen.se/

BOKEN I FOKUS – BIF
Sveriges största bok- och bibliotekstidning – innehåller bl.a. bokrecensioner
och presentationer av författare.
http://www.bokenifokus.se/

Bokfynd
Bokservice som ger dig uppgifter om vilka bokhandlare på nätet som säljer boken du letar efter och vad den kostar på olika håll. Priserna kommer från c:a 50 svenska och utländska internetbokhandlare.
http://www.bokfynd.nu/

BOKKARTAN
En sökmotor för begagnade böcker. 1,5 miljoner titlar finns listade, och presentationen sker i form av en karta. Söker du efter en viss bok kan du med andra ord se vilket antikvariat i din närhet som säljer den.
http://www.bokkartan.se

BOKRECENSIONER
Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/

Dagens bok:
http://www.dagensbok.com/
Svensk Bokhandel:
http://www.svb.se/Recensioner

BoKUS
Sortimentet på ca 1 miljon titlar består av vanliga böcker, e-böcker samt hörböcker på både kassett och cd. Böckerna är utgivna i Sverige, Storbritannien och USA. Beställda böcker levereras normalt inom 3-6 arbetsdagar. Bokus levererar endast till svenska adresser. Fraktavgiften är 19 kr per beställning och man betalar för böckerna med faktura. Webbplatsen är mycket kundvänlig och erbjuder generös information i likhet med Amazon.
Bokus har ett partnerprogram i samarbete med Tradedoubler.com där man erbjuder andra webbplatser att tjäna pengar genom att lägga in länkar till Bokus och rekommendera sina egna besökare att köpa böcker via nätbokhandeln.
http://www.bokus.com/

BOOKS GUARDIAN
Den brittiska dagstidningen The Guardian har en bokavdelning som stimulerar läslusten.
http://www.guardian.co.uk/Books/

BTJ:S SÖKTJÄNSTER
I ArtikelSök erbjuder Bibliotekstjänst, BTJ, sökning i flera än 500 tidskrifter (1979-) och ett 30-tal dagstidningar. Tidigare indexerades också innehållet i årsböcker, men detta har upphört. Årsböckernas innehåll är dock sökbart fram till 1997. BTJ har flera söktjänster, bl.a. NetSök som är en söktjänst för kvalitetsbedömda webbplatser. BTJ:s söktjänster är tillgängliga gratis via bibliotek.
http://www.btj.se/

C-SPAN WEBB-TV
I USA har några stationer inom kabel-TV startat 24-timmars livesändningar som kallas C-span. (Cable-span, vilket skulle kunna tolkas som ett försök att "Slå en bro – en kabelbro!" mellan människor.) Det är oredigerade och icke kommenterade sändningar direkt från kongressen, senaten, utskottsförhör, stadsfullmäktigemöten, presskonferenser, demonstrationer och liknande. Sändningarna har blivit en succé och avbryts inte heller av reklam. C-span är helt finansierad av kabelbolagen och är  billig att producera. (Läs: En kameraman, en ljudtekniker och lite utrustning.)
För att se webb-tv behövs en ganska snabb uppkoppling och att man laddar ner (gratis-) programmen Windows Media Player och/eller Real Media Player.
http://www.c-span.org

DET NORDISKA BARNBOKSBIBLIOTEKET
Barnboksbiblioteket BiBBi riktar sig till barn mellan 3-12 år och ger lästips för barn, föräldrar och lärare. På webbplatsens bibliotek på nätet kan barnen välja mellan att läsa boken, se på bilderna och/eller höra boken uppläst på danska, finska, isländska, norska och svenska. BiBBi finns på Nordens institut i Finland som kallas Nifin. På dess vanliga bibliotek finns barnböcker på alla nordiska språk, också på samiska, färöiska och grönländska.
http://www.nifin.helsinki.fi/bibbi/

DN-ARKIVET
DN.se ger besökaren möjlighet att söka i tidningens stora databas där alla artiklar  från och med år 1992 finns. Sökning är i princip gratis för alla som har vanlig hel årsprenumeration.
http://www.dn.se/

DOAJ – SÖK GRATIS I VETENSKAPLIGA TIDSKIFTER
Med den svenska DOAJ, Directory of Open Access Journals är det möjligt att söka i vetenskapliga tidskrifter helt kostnadsfritt. Det går att söka bland 50000 artiklar i fulltext i cirka 300 vetenskapliga e-tidskrifter.
Här finns också en förteckning över c:a 1000 ämnesklassade och vetenskapligt granskade tidningar som är fritt tillgängliga.
DOAJ kan ses som forskningsbibliotekens revolt mot de höga priserna på vetenskapliga tidskrifter och forskarnas revolt mot att de måste överlåta upphovsrätten utan att få betalt och ibland knappt få citera sig själva.
http://www.doaj.org

EBRARY.COM
Här kan du söka och direkt läsa 20000 e-böcker på engelska och och en mindre del spanska (5%) från ledande akademiska och kommersiella förlag. De flesta böckerna finns inom ekonomi, samhällsvetenskap, språk, historia, estetiska vetenskaper, filosofi, pedagogik och data men även inom många andra ämnen.

Många användare har redan gratis tillgång till Ebrary genom universitetsbibliotek men om du inte tillhör den gruppen behöver det ändå inte bli så dyrt att använda Ebrary. Att söka och bläddra bland titlarna är gratis. För att få kopiera eller skriva ut texten måste du betala en avgift (som sätts av förlaget).

Du börjar med att upprätta ett konto hos Ebrary och ladda ner Ebrarys gratisprogram InfoTools (fungerar på både Windows och Mac) som du använder för att navigera och titta i böckerna. Med ditt kreditkort sätter du in minst $5 på ditt konto. Kostnaderna för utskrifter och kopiering dras sedan från detta konto. OBS! Kontot måste innehålla minst $1.50 för att du skall kunna läsa hela innehållet i böckerna på skärmen.
Detta innebär i princip att du för c:a 15 kr får ständig tillgång till 20000 böcker som du kan läsa från datorns skärm. Vill du dessutom kunna kopiera texten eller skriva ut den med en skrivare måste du betala en avgift. Det mycket praktiska programmet ger dig även möjlighet att skapa en egen bokhylla där du kan spara och senare gå tillbaka till dina böcker. I böckerna kan du ha egna understrykningar, noteringar och bokmärken.
http://discover.ebrary.com

ELIB
Elib producerar och distribuerar e-böcker via återförsäljare och hjälper bibliotek med utlåningssystem för e-böcker. Målsättningen är att bygga en fungerande e-boksmarknad. Bakom eLib står bokförlagen Natur och Kultur och Piratförlaget samt Internetbokhandeln AdLibris.
http://www.elib.se

FACKLIGA NYHETER.NU
Samlade aktuella nyheter om arbetslivet från tolv fackliga tidningar.
http://www.fackliganyheter.nu

FRÅGA BIBLIOTEKET
Ett hundratal bibliotekarier från ett 30-tal folkbibliotek i Sverige och på Åland svarar på frågor.
http://www.fragabiblioteket.se

FÖRENINGEN GRÄVANDE JOURNALISTER
Grävande Journalister är en ideell förening som arbetar för att främja undersökande journalistik.
http://www.fgj.se

GOOGLE BOOK SEARCH
Sök i fulltext i inskannade böcker från University of Michigan, Harvard University, Stanford University, The New York Public Library och Oxford University. Google samarbetar med några av världens ledande referensbibliotek för att digitalisera äldre material och göra det tillgängligt i sin helhet på nätet.
Google Book Search är även en söktjänst som ger förlag möjlighet att få innehållet i deras böcker publicerade på nätet. Innehållet blir delvis läsbart för användaren/kunden som samtidigt får hänvisning till bokhandlare där boken kan köpas.Tjänsten kostar inte något för förlaget. Däremot får förlaget del av intäkterna för annonser som Google lägger ut i anslutning till visningen av bokinnehållet.
http://books.google.com

GOOGLE SCHOLAR
SÖKMOTOR FÖR FORSKNING

Google Scholar erbjuder en enkel väg för att helt gratis göra omfattande sökningar i vetenskaplig litteratur. På ett och samma ställe kan man söka samtidigt inom olika vetenskapliga discipliner från många olika källor. Google Scholar samarbetar med en mängd vetenskapliga förlag som säljer sina tidskrifter kommersiellt. Man har kommit överens om att indexera hela textinnehållet även om inte hela artikeln visas i träfflistan. Man har dock ännu inte samarbete med det stora förlaget Elsevier och American Chemical Society.
http://scholar.google.com/

INTERNATIONELLA BIBLIOTEKET
Ett folkbibliotek i Stockholm med ett unikt bokbestånd på c:a 200000 böcker på 125 olika språk. I biblioteket arbetar personal som förutom engelska talar ytterligare ett tjugotal olika språk. I biblioteket finns även en lånecentral som ger service till andra bibliotek.
http://www.biblioteket.stockholm.se

INTERNATIONELLT NÄTVERK – BOKHANDEL
Sök och köp böcker nätverk av  9000 oberoende bokhandlare och antikvariat. Här kan man hitta litteratur som ej finns i tryck längre. Över 30 miljoner titlar finns förtecknade. (Advanced Book Exchange Inc.)  Abebooks har under 2008 tagits över av Google.
http://www.abebooks.com/

IPL ONLINE NEWPAPERS
Länkar till dagstidningar från hela världen, många delvis i fulltext. Geografisk indelning.
http://www.ipl.org/reading/news/

IPS NEWS
Nyheter från hela världen, speciellt från den tredje världen.
http://www.ipsnews.net/se/index.asp

KAROLINSKA INSTITUTETS BIBLIOTEK
Sveriges största medicinska bibliotek.
http://www.kib.ki.se

KIDON MEDIA LINK
Innehåller en internationell förteckning med länkar till tidningar, tidskrifter och nyhetskällor från hela världen.
http://www.kidon.com/media-link/index.shtml

KUNGLIGA BIBLIOTEKET KB
Sveriges nationalbibliotek med uppgift att samla allt svenskt tryck. Ansvarar för det nationella bibliotekssystemet Libris.
http://www.kb.se/

LABYRINT
Labyrint är en nöjestidning på nätet. Skriver om film, tv, musik, litteratur, reflektioner om livet. Eftersom Labyrint drivs ideellt finns det ingen möjlighet att betala för texter eller illustrationer. Alla som jobbar med Labyrint gör det ideellt och tjänar inga pengar på det utan gör det bara för att det är kul. 
http://www.labyrint.nu

LAGRA DIGITAL INFORMATION
Det finns idag inte något säkert sätt att spara digital information inför framtiden. Om du inte gör någonting på tjugo år med det du lagt in på din senaste dvd kommer du inte att kunna läsa den. Enligt Library of Congress var 44 procent av de sajter som fanns på nätet 1998 borta ett år senare. Enligt Harvard University Library är det sexton gånger dyrare att spara en textfil än en bok. Att spara en digital långfilm kostar 12000 dollar om året mot 1000 dollar att lagra en vanlig analog biofilm.
Centrum för långsiktigt digitalt bevarande arbetar med att samla erfarenhet kring detta problem.
http://www.ldb-centrum.se
Se även: Svårt att lagra digital information ur DN 17/8 2008

LC – THE LIBRARY OF CONGRESS
Världens största bibliotek.
http://www.loc.gov/
The Library of Congress onlinekatalog.

Libris
Här kan man enkelt söka med Libris webbsök bland tre miljoner böcker och tidskrifter. Svenska titlar från 1866 och framåt är med liksom ett stort antal utländska. Kungliga biblioteket ansvarar för drift och underhåll av Libris.
http://www.kb.se/libris

Hitta det ämne du söker genom att använda Libris ämnesträd.
Söka på internet:
http://www.kb.se/soka/internet/

LOAD2HEAR – LJUDBÖCKER
En nätbutik med aktuella ljudböcker samt möjlighet att gratis ladda ner korta smakprov av böckerna.
http://www.load2hear.se/

LÅNA LJUD- ELLER E-BÖCKER VIA WEBBEN
Nacka och Stockholms stadsbibliotek startade under sommaren 2001 utlåning via webben. Därefter har ett stort antal bibliotek anslutit sig. Låntagarna laddar hem e-boken eller ljudboken till sin egen PC eller MAC. Inom Stockholm stadsbibliotek sker utlåningen via Virtuella biblioteket.
http://www.biblioteket.stockholm.se/

LÄS 48 KULTURTIDSKRIFTER
Här kan du bekanta dig med olika kulturella tidningar och bläddra i ett gratis ex av varje tidning.
http://www.tidningar.info/

MAGPORTAL.COM
Sök- och bläddringsbart index över tidskriftsartiklar som finns fritt tillgängliga på nätet. Drygt 140 tidskrifter.
http://magportal.com/

MEDIEARKIVET 
Fullständiga tidningsartiklar och nyhetssändningar från bl.a. Aftonbladet, Borlänge Tidning, Borås Tidning, Computer Sweden, Dagens IT, Datateknik 3.0, Falu Kuriren, Göteborgs-Posten, Helsingborgs Dagblad, Ikoner, Info, Mobil, Mora Tidning, Nerikes Allehanda, Nya Dagen, Nätverk & kommunikation, Nätvärlden, Privata Affärer, Svenska Dagbladet, Södra Dalarnes Tidning, Vår bostad, Värnpliktsnytt, Västerbottens-Kuriren, Östersunds-Posten. Dessutom finns Sveriges Radio Dagens Eko. Provsökning gratis, annars avgiftsbelagt. Ofta gratis tillgänglig via bibliotek.
http://www.mediearkivet.se

METRO
Prenumerera på gratistidningen Metro i pdf-format till din e-postlåda. Man behöver gratisprogrammet Acrobat Reader.
http://www.metro.se/

MOVIE ZINE
Artiklar, reportage och intervjuer är viktiga delar av denna filmsajt. Är ofta först med de senaste recensionerna. Har ett diskussionsforum där läsarna bestämmer innehållet. Registrera dig som medlem så får du tillgång till olika bra funktioner.
http://www.moviezine.se/

NORSKA BÖCKER GRATIS PÅ NÄTET
50000 böcker läggs ut på www.nb.no av Nasjonalbiblioteket med början i maj 2009. Man kan söka, bläddra och läsa i böckerna men inte ladda ner. De omfattar alla norska böcker från tre årtionden; 1790-, 1890- och 1990-talen. Många av böckerna är skrivna av svenska författare och är översatta till norska, t.ex. finns många barnböcker med många vackra bilder och lite text. Vissa av böckerna går endast att nå från norska ip-adresser, men många går att avnjuta här i Sverige utan hinder.
http://www.nb.no/bokhylla

NYA BÖCKER I SVERIGE
Nationalbiografin – böcker är en förteckning över alla nyutkomna publikationer, böcker och skrifter som ges ut i Sverige. Kungliga Biblioteket publicerar en ny lista varje vecka. Nationalbibliografin - Böcker ersätter fr.o.m. 2004 Svensk Bokförteckning.
http://www.kb.se/

OBEROENDE BOKINFORMATION
Här finner ni böcker från svenska bokförlag som presenterar sin utgivning. Privatpersoner kan här köpa böcker direkt från förlagen, återförsäljare kan beställa mot kommission.
http://www.obi.se/

ONLINE NEWSPAPERS.COM
Portal med ingångar till tidningar och nyheter i olika världsdelar och länder.
http://www.onlinenewspapers.com

ORDLISTA FÖR BOKFÖRLAG
ENGELSK-SVENSK

Referensbokens ordlista med förlagstermer för bokbransch, författare och bokintresserade i allmänhet.
http://www.referensboken.com/forlagsordlista.htm

PIRATFÖRLAGET
Böcker av bl a Jan Guillou, Anne Holt, Liza Marklund, Jonas Gardell. Även e-böcker.
http://www.piratforlaget.se

PRESSTEXT 
Innehåller databaser med artiklar (1990/1992- och framåt) från bl.a. Dagens Arbete, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Tidningen, Bonniers lexikon, Dagens IT, Jusektidningen, Kvällsposten, Lön & jobb, Månadsjournalen, Privata affärer, Resumé, Skolvärlden, Tara, Tidningen Vi, Veckans Affärer. Databaserna är organiserade årsvis, samt i en stor databas för enkel sökning i allt material samtidigt. Materialet är tillgängligt i databaserna samma dag som publiceringen, klassificering av materialet görs löpande under dagen. Alla artiklar är lagrade i fulltextformat, vilket innebär att all text finns lagrad och är sökbar. Provsökning gratis, annars avgiftsbelagt. Ofta gratis tillgänglig via bibliotek.
http://www.presstext.se/

PRICERUNNER
Konsumentguide med prisjämförelse vid köp av t.ex. böcker. Pricerunner utnämndes till bästa svenska internetplats år 2001 av tidningen Internetworld.
http://www.pricerunner.com

SOURZE
Nättidningen som skrivs av läsarna. Skicka in debattartiklar, musikfiler, noveller, kåserier.
http://www.sourze.se/

STATENS LJUD- OCH BILDARKIV 
Statens ljud- och bildarkiv (SLBA) har upphört som egen myndighet och är nu Avdelningen för audiovisuella medier inom Kungl. biblioteket.
http://www.kb.se

STATENS MUSIKBIBLIOTEK – SMB
SMB har omfattande samlingar med utlåning av noter, musiklitteratur och videokassetter i alla genrer inklusive jazz och populärmusik. Ingår som en institution i Statens musiksamlingar, tillsammans med Musikmuséet och Svenskt visarkiv. http://www.muslib.se/

STOCKHOLMS LÄNSBIBLIOTEK
Här kan du söka samtidigt i flera bibliotekskataloger i Stockholms län.
Här finns en förteckning över folkbibliotek i Stockholms län, deras hemsidor och kataloger. Här finns fängelsebibliotek, gymnasiebibliotek, sjukhusbibliotek, skolbibliotek. Dessutom finns en förteckning över Länsbiblioteken i Sverige samt uppgifter om olika styrdokument för biblioteken.
http://www.lb.stockholm.se/absok/index.htm

STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK
Stockholms stadsbibliotek är Sveriges största kommunala folkbibliotek. Nu kan man via Virtuella biblioteket exempelvis se i katalogen vilka böcker som finns inne för tillfället och när utlånade böcker väntas in. Man kan även låna om och reservera böcker via nätet men då måste man först få en personlig pinkod av biblioteket.
På bibliotekets egna datorer kan man söka och skriva ut hela tidningsartiklar via databaser  som Mediearkivet, Presstext, Artikelsök eller Ebsco (engelsk).
Äldre tidningar kan kopieras från mikrofilm.
Kopiering eller utskrift kostar cirka 3 kr per sida.
http://www.biblioteket.stockholm.se/

SVENSKA BOKFÖRLAG
Kungliga bibliotekets förteckning över svenska förlag med hemsidor på internet.
www.kb.se/isbn-centralen/svenska-forlag/

SVENSKA BARNBOKSINSTITUTET
Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet (SBI) är ett offentligt specialbibliotek och informationscentrum för barn- och ungdomslitteratur.
http://www.sbi.kb.se

SVENSKA TIDSKRIFTER PÅ INTERNET
Svensk periodica online – tidskrifter som finns  tillgängliga på nätet.
http://www.kb.se/

SVT.SE – BÄSTA MEDIESAJT 2009
Svt.se tog priset som Årets Bästa Sajt alla kategorier år 2005 i tidningen Internetworld. Webbplatsen har därefter fortsatt att ligga högt i den årliga rankingen av de bästa webbplatserna. Ur juryns motivering 2005:
"SVT utnyttjar webben fullt ut med videoarkiv och möjlighet att se kanaler live på webben. Nyhetsavdelningen är juvelen i kronan med snabba nyheter inom flera olika områden och hela nyhetssändningar i hygglig bitrate.
Nyhetsflödet fördjupas av kommentarer och en nystartad debattsajt. Enskilda programsajter ger ett mervärde långt utöver tv-upplevelsen. Och det nya arkivet kan du hänga i länge."
http://www.svt.se

SVT TEXT TV
SVT:s text-TV-program.
http://svt.se/svttext/web/pages/100.html

TBP-KATALOGEN
Här söker du punktskrifts-, tal- och e-textböcker samt teckenspråksvideogram. Du kan även söka via bibliotek.se.
http://katalog.tpb.se/

THE BRITISH LIBRARY
Det brittiska nationalbiblioteket.
http://www.bl.uk/
Se utställningen Gamla böcker.

TIDNINGAR FRÅN HELA VÄRLDEN
Här kan man länka sig till nyhetsmedier i hela världen, i första hand tidningar med nyheter på landets språk.
http://www.esperanto.se/kiosk/index.html

TIDSKRIFTEN SVENSK BOKHANDEL
Här kan man följa utvecklingen på svensk bokmarknad, läsa recensioner och om nya utvecklingstrender inom t.ex. internetbokhandel och e-böcker.
http://www.svb.se/

TIDNINGAR PÅ BIBLIOTEK
Biblioteken i Dalarnas, Stockholms, Uppsala, Västmanlands och Örebro län informerar om c:a 4700 tidningar och tidskrifter på ett 30-tal språk. Välj ett språk för att se vilka titlar som finns och på vilka bibliotek du kan hitta dem. Klicka på bibliotekets namn för aktuell information om adress, öppettider, telefon m.m.
http://www.tt-magasinet.se/

TV GUIDE
Här finns en rykande färsk TV guide som visar vilka program som sänds just nu i olika TV-kanaler.
http://tvprogram.nu/


TV GUIDE
Här kan du skapa en personlig TV guide genom att skriva in vilka kanaler du har och vilka typer av program du är intresserad av och vilka tider du vill se på TV.
http://www.dagenstv.com/se/frontpage/

USA-MEDIAARKIV ONLINE
Sökningar gratis, redovisning av träffar likaså, utskrift av artiklar är avgiftsbelagd.
http://www.ingenta.com/

WEBBTIDSKRIFTER
Det finns en mängd svenska nättidskrifter med kulturellt innehåll. Välkommen in att botanisera i floran.
http://tidskrift.nu/webbkatalog.php

  © 2000 – 2010 Referensboken.com